5 juni 2011 - Op stap in en rond het MAS in Antwerpen

Die zondag kwamen de +23ers MASsaal naar Antwerpen. Ze kregen er een schoon MASke met inhoud te zien. Mijn excuses voor deze flauwe woordspelingen, maar ik kon het echt niet laten.

Alle gekheid op een stokje: we brachten die dag dus een bezoek aan het Museum Aan de Stroom, en aan een deel van 't stad. Ook voor de gids die ons begeleidde bij het bezoek was het de eerste keer. Toch hadden we geen klachten.
Zij liet ons eerst het forum op de verschillende verdiepingen zien. Dat eindigde met een spectaculair uitzicht op de havenstad, van op het dak.
Nadien bezochten we een paar zalen met als thema: Wereldstad en Wereldhaven. Omdat de voorwerpen van verscheidene periodes en verschillende kunststromingen per thema en niet per periode zijn verdeeld, kwam dit bij sommige bezoekers nogal rommelig over.
Het is echter de ambitie van het MAS om geen klassiek, netjes geordend museum te zijn. Het wil de museumgangers nieuwsgierig ┬ámaken en  aansturen om op ontdekking te gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de tweede verdieping, dat trouwens gratis toegankelijk is. 

Hier zijn alle stukken waar (nog) geen plaats voor is in het museum opgeborgen in kasten en lades. In "gewone" musea is dit het depot, waar normale stervelingen normaal gezien geen voet zetten. De bezoekers van het MAS worden echter aangemoedigd om de kasten en lades te openen en de inhoud te bestuderen.

Na het geleid bezoek waren we vrij tot 14u. Degenen die wilden konden nog enkele zalen bezoeken. De anderen konden ruim de tijd zoeken om een terras te zoeken en daar hun picknick te verorberen. Enkelen onder ons namen een drankje aan de cafetaria van het MAS.

Om 14u. trokken we dan naar de Grote Markt, waar een geestdriftige gids ons opwachtte voor de wandeling "tussen kant en wal herschapen".
Sommige zaken had ik bij eerdere bezoeken aan Antwerpen gezien, maar er waren ook nieuwe dingen bij. Op het Sint-Paulusplein, bij een Grieks etablissement, namen we een drankje. Ook de hond die ons vergezelde werd niet vergeten.

Na deze toer gingen we een snack eten in een restaurant. Het was het einde van een gezellige en  leerrijke dag. Bedankt Kristin en Patrice.

Gudrun