7 mei 2011 - Wandeling + toneel in Tielen

Acht dappere krijgers namen rond 14 uur dienst bij generaal J. Nys om een namiddagje door de zonovergoten Kempen te marcheren (Tielen is bekend omwille van zijn kazerne van de paracommando’s, nietwaar? J ).

We vertrokken aan het station van Tielen en kwamen vrijwel meteen op het dorpspleintje terecht. Zoals zovele plekjes heeft ook Tielen zijn charme en zijn kleine verhaaltjes.
Zo wordt het pleintje gedomineerd door een statig 19de eeuwse gemeentehuis. Bij de fusiegolf uit de jaren ’70 heeft het zijn functie echter verloren. Vandaag dient het nog als archief, en wordt het ook gebruikt bij ceremoniële aangelegenheden. 
Verder vinden we er de vrijheidsboom, die er geplant werd naar aanleiding van de bevrijding na WO I. Een waterpomp herinnert aan vervlogen tijden, toen er in Tielen elke week veemarkt werd gehouden.
Aan de achterkant van het stadhuis staat een Mariabeeld, dat ze er geplaatst hebben uit dankbaarheid omdat ze de oorlog (WO II) goed hebben doorstaan.

Na de nodige uitleg hieromtrent verlieten we het dorp om er door een bosstrook de wandeling te beginnen. In een warm, maar net niet te warm lenteweer werden we doorheen velden en loofbossen geloodst. Hierbij maakte Johan handig gebruik van de vele wandelknooppunten die de streek rijk is. Uiteindelijk zouden we de namiddag beëindigen met zowat 12 km in de benen. 

Wandelen is altijd opnieuw een heel sociaal gebeuren. Je wandelt eens naast de ene, dan weer bij de ander. Je maakt kennis met een onbekend, quasi nieuw lid; je maakt nader kennis met mensen, die je al eens bent tegengekomen, en tenslotte vind je oude bekenden terug, die je in geen jaren meer bent tegengekomen. Aldus verrijkt met een stevige portie zon, natuur en toffe babbels, kwamen we in de vooravond terug in Tielen aan.

Voor de snack en het toneel waren we plotseling met 18 Plussers.
Het toneel was echt ongelooflijk.
Voor de korte inhoud verwijs ik naar onze vorige twee boekjes. Je zal er zien dat we te maken kregen met een voorstelling, die het midden houdt tussen een toneelstuk en een optreden van een harmonie. Nooit eerder meegemaakt!

Bovendien werkte de toneelgroep samen met het Mijnmuseum van Beringen (voor het lenen van overalls, helmen en dergelijke), dat een aantal jaren geleden het onderwerp is geweest van een Plus 23 activiteit.

Bedankt, Johan, voor de voorbereiding, de uitwerking en de begeleiding van deze dag. Het bleek een zeer goed idee te zijn geweest om dit te organiseren!

Etienne