Zondag 20 maart 2011 - Bezoek aan de zuidmarkt en pralinewandeling in Brussel

De weergoden zijn ons vandaag goedgezind: het is zonnig en zacht lenteweer. Een groepje van ongeveer 15 +23-ers gaat alweer een stukje Brussel verkennen.

De Zuidmarkt aan het station Brussel-Zuid is uitgestrekt, door het mooie weer trekt de markt veel volk.  Er zijn voedingswaren, kleding en snuisterijen uit alle werelddelen. Ontbreek je nog een poetsdoek of een bakpan, dan kun je dat ook hier voor een zacht prijsje op de kop tikken.
Om 12 uur sporen we per metro richting centrum, om in een Engelse Pub onze picknick te verorberen.

Nog enkele +23-ers komen ons groepje vervoegen in het station van Brussel-Centraal, waar ook de gids ons opwacht.  De Pralinewandeling wordt met veel animo geleid door Johan van de  vzw Polymnia; dat is een organisatie voor alternatieve stadswandelingen.  De wandeling begint met een aperitiefje, nl. een glaasje chocoladejenever op het Spaanse plein aan het standbeeld van Don Quichote.
We passeren enkele bekende trekpleisters zoals de Grote Markt, de Zavel, Manneken Pis, de "rue de Bouchers".
We leren dat uit de cacaoboon cacaoboter en cacaomassa gehaald wordt. De soort cacaoboom bepaalt mee of het chocoladeproduct goedkoop of minder goedkoop is.
 Elke chocolatier - Galler, Leonidas,  Neuhaus, Wittamer - heeft zijn geschiedenis.  En ook Godiva, een Engelse godin die het waagde om naakt te paard door de straten te lopen!
De meeste pralines zijn zo lekker dat je het gevoel hebt dat ze op je tong smelten.  Hoe duurder, hoe exclusiever en hoe fijner van smaak.   En smullen dat we doen, want op tijd en stond deelt de gids pralines uit. 
Ondanks de vrij frisse temperaturen zitten de terrasjes overvol.

Na de wandeling gaan nog enkele plussers in het Cheese Cake CafĂ© een hapje eten. De uitgebreide kaart en het gezellige interieur maken deze dag compleet.  Vooral de pitaschotels gaan er goed in.

Bedankt Claudia voor de organisatie van deze toffe uitstap!

Karen Pauwels