21 juli 2011 - "drasj national" of officieel "nationale feestdag te Brussel"

Ons groepje van een tiental leden verzamelde rond 11 uur in het Centraal Station van onze hoofdstad. Toen was er nog geen wolkje aan de lucht. Sommigen hadden zelfs spijt dat ze hun regenjas mee hadden genomen.

We spraken af om eerst naar het Belle-Vue museum te gaan, dat, net als andere musea in deze stad aan de Zenne, (bijna) gratis zou zijn. Maar na wat heen en weer geloop tussen de politie en het "Brussels experience center", bleek dat niet het geval te zijn. Een geval van slechte communicatie.

Maar we lieten ons niet uit het lood slaan, en trokken vol goede moed naar het muziek-instrumenten-museum (mim). Voor het symbolisch bedrag van 1 Euro konden we daar instrumenten uit heel de wereld en verschillende tijdsperiodes bekijken en beluisteren.

Na deze oorstrelende ervaring was het tijd om onze honger te stillen. Dit deden we op de trappen van de kapel van de Coudenberg aan het koningsplein. Daar zagen we ondertussen een paar fanfares en de steltenlopers van Merchtem passeren. Er waren ook een paar kraampjes van het leger en andere stalletjes, waar drank of eten kon worden gekocht.

Toen onze honger gestild was, trokken we rustig naar de buurt van het koninklijk paleis om de militaire parade te gaan volgen. Hoe dichter de stoet kwam, hoe dreigender de lucht werd. En inderdaad, nog voor we de eerste soldaat zagen, vielen de regendruppels uit de hemel. Dan was het toch nog een goed idee om ons regengerief mee te nemen! We kregen medelijden met de twee jonge (en onervaren agenten) die schuin tegenover ons, in hemdsmouwen hun plicht vervulden.
We dachten dat de verschillende onderdelen snel op elkaar zouden volgen, omdat van militairen toch wordt verwacht goed te zijn georganiseerd. Dat was echter niet het geval.

Ondanks de natheid volgden we het militair defilĂ© tot het einde. Nadien gingen we, door het Warande-park, naar het parlement. Terwijl we onze kledij lieten drogen, fristen we onze kennis over onze staatsstructuur nog even op.  Enkele mensen uit ons groepje namen deel aan een quiz, en wonnen een pakje pepermunt. Ze lieten ons delen in de vreugde.

Rond half zeven kwamen we uit het paleis der natie. Onze magen waren aan het rammelen, dus was het tijd voor een snack. Die gebruikten we in een taverne in de buurt van het station. De zon kwam warempel terug te voorschijn.

Dit toch nog een warm einde van een vochtige dag. Bedankt Johan voor dit initiatief.
Gudrun