Zomerreis 2010 - Polen

Zat 24/7 en zondag 25/7: Busreis naar Krakau via Dresden(D)

Voor de een al wat vroeger dan de ander begon de reis naar Polen. Om half acht reden we definitief richting Oost-Europa. Na een lange busreis arriveerden we rond 16.00u In Dresden waar we voor de eerste maal overnachtten. Op de Theaterplatz bewonderen we de Opera en het standbeeld van Erhardt(?). Ook de Zwinger dat dienst doet als museum geeft een grootse indruk. Na een lekker en een verfijnd avondmaal kropen we in bed voor een verkwikkende nachtrust.

Na een al of niet deugddoende nacht wachtte er ons een uiterst uitgebreid ontbijt. We konden er tegenaan voor een actieve busdag. Na een eerste stop wou Jozef ons testen (met een quiz) over  onze algemene kennis van Polen. Hij had mooie prijzen beloofd, dus gingen we er allemaal voor. Gezien meer dan de helft gebuisd was, bleek de quiz toch niet zo gemakkelijk. De eerste prijs was voor Christian. Hij kreeg een kookboek van Italië en een doos roomijs.
Onze eerste verkenningsronde in Krakau verliep nat, maar dat maakte de stad er niet minder mooi om. In her restaurant “Gosciniec” verorberden we een lekkere maaltijd en zo zat de eerste dag in Polen er op. (Mia, Linda en Karen)

Ma. 26/7: Vlottentocht op de Dunajec en bezoek aan Zakopane

We maakten kennis met onze Poolse gids Gosia. Ze spreekt vrij goed Nederlands. Ze heeft een negental jaar in Nederland gewoond. De chauffeur Wim vond het een toffe madam, wij ook! We vertrekken om eerst de vlottentocht te doen. Regen of geen regen, file of geen file? Wel file en geen regen dus de vlottentocht kon doorgaan. Heel mooie en leuke tocht (en voor sommige een natte) op de grens met Polen en Slowakije. Annemie zit gelukkig niet op het vlot van de West-Vlamingen anders lag ze gegarandeerd in het water wegens smaad aan ons volk. Na de vlottentocht werden we aan de bus getrakteerd op een glas wodka (met  een grassprietje waar een bizon heeft tegen geplast).
Terug de bus op met file tot Zakopane, een druk, toeristisch bergdorp. De gids leidt ons langs de mooiste plaatsjes: houten huisjes, houten kerk en begraafplaats met BP’s (Bekende Polen). En natuurlijk typische lekkernijen proeven op de markt. Door de drukte heen terug naar de bus…met tante “Rose”. Na een lekker avondmaal nog één glas wodka voor het slapengaan. (An)

Di 27/7: Bezoek Nowa Huta-wijk + Poolse Jura + Czestochowa

Bezoek aan Nowa Huta
 
Wij bezochten de Nowa Huta wijk in Krakau. Zij werd opgebouwd door de communisten tussen 1949 en 1956, waar gebroken werd met de regels van de kapitalistische architectuur en alles zou gericht zijn op het geluk van de arbeiders. Deze aparte architectuur deed mij denken aan een reservaat van benauwende grijze en vaalgele kazerneblokken. En toch...midden deze wijk bezochten wij een futuristische kerk die gebouwd werd in de jaren 1970. De kerk heeft de vorm van de Ark van Noah die vastliep op de berg Arafat, die duidt op het triomferen van het christendom op het communisme. Vandaar de kerknaam, de Ark van de Heer. Het meest fascinerende vond ik de lichtinval in de kerk, waarbinnen een indrukwekkend bronzen christus staat, die zich gekruisigd buigt naar de gelovigen als een zeil in de wind.
 
Poolse Jura
 
Tussen Krakau en Czestochowa bezochten wij het sprookjesachtige landschap van één van de kleinste parken van Polen, het Nationaal Park van Oyow. Een gebied met prachtige rotsformaties. Wij hielden even halt bij de Knots van Hercules, de bekendste rots en het kasteel van Pieskowa Skala, het best bewaarde kasteel van de Poolse Jura.
Wij hielden nog even een andere busstop, voor een plasje van vier of vijf op een rij. Of voor een kiekje van de kapel over het water, een reuzeslak, een kabbelend watertje, een mooie glimlach.

Czestochowa

Het laatste programmapunt van de dag was het bezoek aan Czestochowa, een belangrijk pelgrimsoord voor katholieken en zeker voor de Polen. Dit alles vanwege het beroemde icoon van de zwarte madonna met het kindje Jezus.
Wij hadden er een ietwat kort bezoek. De barokke kloosterkerk is werkelijk magnifiek. We gingen mee voor een rondleiding met de gids of gingen zelf even op zoektocht in het kloostercomplex. In de loop der eeuwen hebben koningen, hoogwaardigheidsbekleders en pelgrims vele geschenken gegeven aan het klooster. Er zijn o.a. duizenden voorwerpen van edelsmeedkunst bewaard gebleven. Sommigen bezochten één van de souvenirwinkeltjes voor een aandenken.(Yves)

Wo. 28/7: bezoek Zoutmijn en Mariakerk en wandeling door Krakau

Zoutwinning zoals het vroeger gebeurde. Natuurlijk moest regelmatig het grondwater worden weggepompt. We passeerden gangen vol beelden van o.a. Copernicus (die de aarde rond de zon deed draaien…), Ruthe, enz. We beluisterden een klank en lichtspel op de tonen van Chopin die 200 jaar geleden in Polen is geboren. We kwamen kabouters tegen die ons tot de ondergrondse kapel brachten. Door lampen zagen we dat de zoutstenen doorzichtig waren. Mooi was ook het “bloemkoolzout” tegen de muren. Het zout dat hier eeuwen werd gewonnen werd o.a. gebruikt voor de cosmetica. Velen stuurden postkaartjes van onder de grond en deponeerden de post in een ondergrondse postbus. We kwamen met de trap naar beneden maar gelukkig was er een lift naar boven.

In de namiddag reden we terug naar Krakau en bezochten de Mariakerk, gelegen op de markt (de tweede grootste van Europa!). Er zijn heel veel terrassen rondom het immense plein. Vanuit de toren speelt elk uur een trompettist een deuntje van een minuutje in alle windstreken. De kerk heeft  twee ongelijke torens (ruzie tussen twee broers?). De kerk is binnenin zeer sterk versierd. Het hoofdaltaar bevat verschillende panelen met figuren op mensengrootte en beelden Bijbelse motieven uit. Op de markt stond ooit het stadhuis waar nu enkel de toren nog overblijft. In de Lakenhalle op de markt zijn gezellige winkelkraampjes. We gingen naar de universiteit en bisschoppelijk paleis van onze vorige paus Johannes-Paulus II. Er zijn nog enkele overblijfselen van de stadsomwalling met verdedigingstoren. Nu was het tijd voor lekker slenteren en een terrasje doen…( Ingrid, Nancy en Paul)

DO 29 JULI 2010 : BEZOEK AUSCHWITZ EN BIRKENAU + WADOWICE (geboortehuis Paus)

Vandaag was het de aangrijpendste dag van heel de reis.
In de voormiddag hebben wij met onze Nederlandstalige gids Gosia Auschwitz bezocht alsook Birkenau.
Auschwitz was aangrijpender dan Birkenau.  Ik persoonlijk had wat schrik om Auschwitz mee te gaan bezoeken.  Maar ik ben blij dat ik het bezocht heb.  Na het bezoek aan Auschwitz moest ik wel serieus bekomen.  Maar er zullen ook anderen wel schrik gehad hebben om Auschwitz te bezoeken.  Diegenen die mee geweest zijn, op twee na, waren de meeste reacties dat ze toch blij waren dat ze het gezien hebben.
Auschwitz is een vernietigingskamp.  We zijn langs de hoofdingang van het kamp Auschwitz I binnengegaan met daarop de zin ‘Arbeit macht Frei”, wat wil zeggen : “werk maakt vrij”.  Vóór de oorlog was hier een kazerne van het Poolse leger in Oswiecim, omdat de Poolse legers de gebouwen niet meer gebruikten na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en door het groeiende aantal arrestaties van Polen, zodat de al bestaande gevangenissen overvol raakten, besloot de SS om hier een concentratiekamp van Poolse politieke gevangenen te maken.
De expositie in het concentratiekamp toonde de leefomstandigheden van gevangenen in Auschwitz, die in het kamp door zware dwangarbeid, honger, ziektes, experimenten, en ook door executies, martelingen en straffen stierven.  Er bevonden zich onder andere foto’s van gevangenen, die in het kamp omkwamen, documenten en kunstwerken, die het leven in het kamp voorstellen. In het blok dat vroeger als kamparrest fungeerde, maar nu als expositieruimte is ingericht, bevonden zich originele zaken en cellen, waarin gevangenen werden vastgehouden, en ook de mensen die van buiten het kamp kwamen, die wegens pogingen om hulp te bieden aan gevangenen, gearresteerd werden. 
Ook bevonden er zich exposities die gewijd zijn aan het verzet, straffen en executies en ook aan het lot van politieke gevangenen. In strafcellen, die zich in de kelders bevonden, sloten de SS’ers gevangenen op, die ze schuldig vonden aan overtredingen van het kampreglement.

Birkenau was een uitroeiïngskamp. In Birkenau werden de meeste massamoordobjecten gebouwd en hier werden de meeste mensen vermoord. In Birkenau maakten de SS-doktoren een eerste selectie van joden.
Birkenau is het grootste complex van de kampen Auschwitz (in 1944 telde dit kamp meer dan 90.000 gevangenen). In het najaar van 1941, begon men met de bouw hiervan op het terrein van het dorp Brzezinka, dat drie kilometer van Oswiecim lag. De Poolse bevolking was uit dit dorp geëvacueerd en  hun huizen werden gesloopt. In Birkenau ontstonden de grootste apparaten voor massale vernietiging in bezet Europa – gaskamers – waar de nazi’s een groot deel van de naar het kamp gedeporteerde joden vermoordden.

Een gedachte
Dit bezoek brengt mensen tot nadenken. Dit treft mensen diep in het hart !!!
Waarom is zo iets kunnen gebeuren? Waarom oorlog …. Waarom mensen uitroeien ….. ?
Dit was voor velen van de groep een aangrijpend bezoek !!!

Na het bezoek aan Auschwitz-Birkenau …. zijn we doorgereden naar Wadowice.
In het Silezische plaatsje Wadowice is Paus Johannes Paulus II – “Karol Wojtula” geboren op 18 mei 1920.
Paus Johannes Paulus II heeft er zijn jeugd doorgebracht alvorens hij ging studeren.
Dit bezoek aan Wadowice was voor velen zeer deugddoend !!! (Ilse)

Vr.30/7: Bezoek Wawel en de Joodse wijk

Rond 9.00u worden we door Gosia opgewacht om een bezoek te brengen aan de Wawelheuvel met zijn Kathedraal en indrukwekkend slot. Na de rondleiding in de kathedraal (waar de meeste Poolse koningen zijn begraven) konden we binnen in de verschillende leefkamers van het slot. Daar hingen indrukwekkende Brusselse (lees Vlaamse) wandtapijten.
Na de middag stond er een bezoek aan de joodse wijk op het programma. Wat opviel was de sfeer die er totaal anders was dan de andere stadsdelen van Krakau. Gosia liet ons enkele locaties zien die gebruikt werden bij het opnemen van de film “Schlinders’ list”.
Sommigen bezochten ook nog Schlinders’ fabriek waar nu een splinternieuw museum is ondergebracht. Andere hadden voldoende cultuur opgesnoven en waagden aan een namiddag rustig keuvelend en flanerend langs de kraampjes op de grote markt, ondertussen genietend van de zon die zich af en toe liet zien.
De dag werd afgesloten met een concertje door de groep “de Colitryaner Klezmorin” speciaal voor ons gegeven als afsluiter van een leerrijke maar toch wel een vermoeiende week in Krakau. (Liesbeth en Yolande)

In het restaurant werd de chauffeur en Jozef in het “nieuw” gezet. Een +23-er schreef de volgende tekst:

Jozef,

Jij bent 9 dagen onze herder geweest
Die ons op het rechte pad
Van cultuur en ontspanning heeft gehouden.
Uit dank voor jou goede zorgen,
Schenkt deze kudde U
Een rode pet en een rode T-shirt
Zodat geen enkel schaap nog verloren loopt.